Quinoa - komplexní zdroj bílkovin

Co je vlastně quinoa?

Znáte quinou? Pokud ne, je na čase se seznámit. jedná se totiž o opravdu velmi dobrý zdroj kvalitních bílkovin pocházejících ze semen rostliny zvané Merlík chilský.
Rostlinné proteiny ve velké většině neobsahují komplexní spektrum aminokyselin - často jim chybí, nebo je v nedostatečné míře zastoupena jedna nebo více z nich.
Quinoa je výjimkou. Obsahuje všechny aminokyseliny v dobrém poměru.
I pokud nejste vegetariáni nebo vegani, určitě vás bude zajímat, že na rozdíl od proteinů z masa není s její konzumací spojen zvýšený příjem tuků a to zejména těch nedobrých - nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrný obsah ve stravě je spoluzodpovědný za mnoho tzv. civilizačních chorob, jako jsou infarkt, cévní choroby, cukrovka, různé formy rakoviny a jiné.
Je vhodné redukovat příjem masa a quinou zařadit do svého jídelníčku.

Quinoa (čtěte kvína) neboli merlík čilský jsou bezlepková zrna, která se využívají hlavně v potravinářství. Můžeme ji využít do podobných receptů jako kuskus, rýži či bulgur. Existuje několik druhů quinoy – bílá, červená a černá. Není to geneticky modifikovaná potravina.

Inkové nazývali quinou jako matku všech obilovin a věřili, že je posvátná. Pěstovala se tisíce let v Jižní Americe. U nás se začala prodávat teprve před několika lety jako tzv. super potravina.

Quinoa

Nutriční složení quinoy

100 g quinoy obsahuje z doporučeného denního množství 6 % vitaminů B1, B2 a B6, 31 % manganu, 16 % hořčíku, 15 % fosforu, 10 % kyseliny listové, 9 % mědi, 8 % železa a 7 % zinku.

Dále pak toto množství quinoy obsahuje 120 kalorií, 21 g sacharidů, 4 g bílkovin, 3 g vlákniny a pouze 2 g tuku.

To znamená, že quinoa obsahuje větší množství vlákniny než většina obilovin.

Taktéž množství bílkovin je obrovské. V rámci bílkovin jsou obsaženy také esenciální mastné kyseliny (které si tělo nedokáže samo vytvořit a tak je musí přijímat z potravy).

Quinoa je kompletním zdrojem těchto bílkovin, což je v rostlinné říši velmi vzácné. Podobnou vlastnost mají snad jen konopná semínka. Díky malému množství tuku je vhodná také pro dietní pokrmy.

Quinoa obsahuje flavonoidy zvané quercetin a kamferolem, známé antioxidanty. Antioxidanty mají protizánětlivé, antivirové, antirakovinné a antidepresivní účinky.

Použití quinoy v kuchyni

V závislosti na druhu quinoy je důležité opláchnout ji před vařením ve vodě, abychom ji zbavily saponinů, které mají nahořklou chuť. Quinou vaříme po dobu 15-20 minut doměkka. Vaříme ji tak, že dva díly vody přivedeme k varu, přidáme jeden díl quinoy, osolíme a vaříme. Použít ji můžeme tak, jak používáme kuskus – to znamená, že můžeme přidat zeleninu, sójové maso či jiné maso. Připravit z ní můžeme také sladkou kaši – vmícháme do ní vybrané sladidlo (nejlépe med, agávový či javorový sirup) a čerstvé ovoce.

Pro koho je quinoa vhodná?

Quinoa je vhodná pro děti, dospělé, i pro ženy těhotné či kojící. Je to perfektní bezlepková náhrada těstovin či kuskusu. Častokrát se také využívá pro přípravu bezlepkové mouky, takže se dá využít i při pečení bezlepkového pečiva, na výrobu bezlepkových těstovin a do dalších receptů. Taktéž je vhodná pro vegetariány i vegany.

Quinou koupíte zde:

Quinoa bílá

Quinoa bílá

 

Quinoa černá

Quinoa černá

 

Quinoa červená

Quinoa červená

 

 

YzJmN2E